Doğum Yapan Kadın Kıdem Tazminatı Alır mı?
Blogumuz içerisinde daha önceki yazımızda Kıdem Taminatı Davası Nasıl Açılır? Şeklide bir konu yazmış ve kıdem tazminatları ile ilgili haklardan bahsetmiştik. bu yazımızda da başlığımızdan anlayacağınız üzere doğum yapan bir işçinin kıdem tazminatını nasıl alabileceği konusunda açıklamalar yapalım istedik. Çünkü doğum yapan pek çok kişi acaba kıdem tazminatı hakkım var mı, yok mu? Şeklinde çok soru soruyorlar.
Bu sorunun yanıtını verebilmek için öncelikli olarak kıdem tazminatı almanın şartlarına bir bakmak gerekiyor. Acaba işçi ne şekilde bu haktan yararlanabiliyor.
İlginizi Çekebilir: Kadıköy Avukat
Kıdem Tazminatı Alma Şartları
bir işçi çalıştığı işyerinde en az 1 yıldır çalıyorsa ve işveren tarafından bu süre sonunda ya da daha sonraki süreçlerde gerekçeli bahane göstermeden işten çıkartılıyorsa bu durumda kıdem tazminatı hakkı ortaya çıkacaktır. Kıdem tazminatının amacı işçinin işten çıkarılmasını güçleştirmek ve işten çıkarılan bir işçinin de bu süreçte ekonomisinin bozulmamasını sağlamaktır. Peki doğum yapan bir kadın işten çıkarılmış mı? Oluyor ki kıdem tazminatı alabilsin.

Doğum Yapan Kadın Kıdem Tazminatı Alır mı
Doğum Yapan İşçi Kıdem tazminatı
Bilinenin aksine doğum yapan bir kadının çok fazla hakkı vardır. Bunun başında ise doğumdan öncesinde ve sonrasında ücretli doğum izin haklarıdır. Bu sürelerin bitimi sonrasında işçi isterse 6 ay kadar ücretsiz izinde alabilme hakkına sahiptir. Bu süre istenirse bebek 1 yaşına gelinceye kadar da uzatılabilmektedir. Anne bu süre içerisinde çalışıyorsa günde 1.5 saat süt izni kullanabilir. Hatta son yapılan düzenlemede anne tüm izin haklarının bitiminden sonra çocuğu okul çağına gelene kadar kısmi süreli olarak çalışabilir.
İşçilerin doğum sonrasında kıdem tazminatı alabildiklerini düşünmelerinin nedeni ise evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alınabiliyor olmasıdır. Ancak doğum sonrasında bir kadının kıdem tazminatı alabilmesi söz konusu değildir. Yani işçi, sadece doğum yaptığı için işten ayrılırsa kıdem tazminatı hakkını yitirecektir. Doğum yapmanın ancak dolaylı olarak kıdem tazminatı alınmasına katkısı olabilir. Şöyle ki; işçinin doğum yapması sonucunda “ işin yapılmasının, işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli oluşturduğu” sağlık raporuyla kanıtlanabilirse; işçi İş Kanununun 24/1-a maddesi gereğince işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilir.